Al jaren is de Chinese auto-industrie aan het groeien. Als we de Financial Times mogen geloven, gaan de Chinezen dit jaar (2013) zelfs meer auto’s maken dan de autobouwers in Europa. Dat is nog nooit eerder gebeurd. De Chinese auto is in opmars.

Meer auto’s uit China dan uit Europa

In Europa werden in 2012 ongeveer 18,9 miljoen auto’s en lichte bedrijfswagens gebouwd. Dat waren er 1,1 miljoen meer dan in China, waar ze er vorig jaar 17,8 miljoen hebben gemaakt. De Financial Times denkt dat de Chinese markt het dit jaar gaat winnen van de Europese. Van China wordt verwacht dat ze 19,6 miljoen auto’s gaan produceren, tegenover een schamele 18,3 miljoen in Europa. Dat is een verlies voor Europese auto-makers, want daarmee wordt de dalende lijn van auto-bouw de laatste jaren doorgezet.

Productie verschuift naar Azië

De verkopen in Europa gaan al sinds 2009 niet goed meer en alle tekenen wijzen erop dat die situatie in de komende tijd niet verandert. Veel autofabrikanten verkeren in zwaar weer. Zo hebben Citroën, Peugeot en Fiat het als merk moeilijk. De gevolgen zijn merkbaar in de wereld. Slechts 20 procent van alle auto’s zullen in Europa worden gebouwd. Om een beeld te geven: dat was nog 35 procent in 2001. Aan de andere kant hebben ze dat verlies van ons continent weten over te nemen. Zo kon China haar aandeel in de productie sinds begin deze eeuw vergroten. In 2000 leverden zij 3,5 procent van alle auto’s, in 2013 wordt verwacht dat het 23,8 procent is.

Autos peking

 

Tags: , , , ,